zondag 26 februari 2023

 




THEE MET THEMA 

zondag 26 maart 2023 16.00 uur 

Vredebergkerk Oosterbeek 

Jésus à l’Hôpital 

 Presentatie en lezing met de serie beelden van de Oosterbeekse kunstenaar Wout Herfkens





Wout Herfkens verzamelt afgedankte katholieke kruisbeelden. Sinds 2014 haalt hij Jezus van het kruis, wast hem, verzorgt zijn wonden en legt hem in bed. Zo krijgt een oud beeld een nieuwe betekenis. Van het lijden van Christus naar verzorgen van de lijdende Christus. Niet Jezus zorgt voor ons, maar wij voor hem. Het beeld doet een direct appèl op de toeschouwer. Wat betekent het lijden van en de zorg voor Jezus? Wout neemt een deel van zijn verzameling mee en vertelt over zijn motivatie om deze beelden te maken, de betekenis, de ontstaansgeschiedenis en de reacties. Een bijzondere bijeenkomst in de 40-dagentijd op weg naar Pasen. 

 Wout Herfkens (Rotterdam, 1962) studeerde aan de Hogeschool voor Kunsten Arnhem (1986- 1990), exposeerde o.a. in Museum Valkhof in Nijmegen, Museum Catharijneconvent in Utrecht, Het Noordbrabants Museum Den Bosch en Museum Moti in Breda. 

De bijeenkomst begint om 16.00 uur (inloop v/a 15.30) en duurt tot 17.30 uur Kosten: vrijwillige bijdrage na afloop, contant of per bank. Informatie: Hannie Nusselder, hannie.nusselder@hetnet.nl





                                                    Fokke Obbema (foto Janita Sassen)


Schrijver en journalist Fokke Obbema is te gast tijdens de koffie- en cakelezing van zondag 19 maart om 10.30u. Hij spreekt over hoe sterfelijkheid onze kijk op het leven beïnvloedt. Daarnaast gaat hij in gesprek met enkele kunstenaars van Kwaadaardig Mooi.

Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg in 2017 een hartstilstand. Hij wordt gered dankzij de alertheid van zijn vrouw. Sinds deze gebeurtenis begon hij een zoektocht naar de vraag: wat is de zin van het leven? Hij ging hierover in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders. Deze Volkskrant-interviews werden gebundeld tot twee beststellers: De zin van het leven (2019) en Een zinvol leven (2021).

Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.


Praktische info

  • zondagochtend 19 maart 11-12 uur, inloop vanaf 10.30u. 
  • locatie: Museum Tot Zover, op begraafpark De Nieuwe Ooster, route zie:  www.totzover.nl
  • toegang tot de lezing en het museum is €15 
  • entree met Museumkaart is €7,50
  • na afloop kun je het boek van Obbema kopen, en laten signeren.
  • s.v.p. aanmelden voor de lezing via e-ticketing.
  • let op: het aantal plaatsen is beperkt. Zonder aanmelding vooraf kunnen wij je geen plek garanderen.
  • vragen? Mail communicatiemedewerker Lizz Heijn op l.heijn@totzover.nl


KUNSTVIERING IN DE MARTINIKERK - HEEL DIT GEBROKEN LEVEN

22 jan - Kunstviering in de Martinikerk - Heel dit gebroken leven

Iedere vierde zondag van de maand organiseert Schoonheid met een Ziel om 17:00 uur een middagviering in de Martinikerk. Elke viering staat een ander beeldend kunstwerk centraal. Komend voorjaar is het thema: Heel dit gebroken leven.

Afgelopen seizoen waren dat kunstenaars als Jeroen Bosch, Rembrandt en Van Gogh. Dit jaar zijn het recentere kunstwerken. Naast Frieda Kahlo en Käthe Kollwitz zijn dat drie nog levende kunstenaars: de Engelse beeldhouwer Antony Gormley, uit ons eigen land Wout Herfkens en uit ons eigen Groningen Hiltje Koopmans. Aan de vieringen werken de organisten Eeuwe Zijlstra en Henk de Vries mee. Vijf bijzondere uren met beeld, muziek en woord:

22 januari: Hiltje Koopmans: zonder titel, 2010

26 februari: Frida Kahlo: The wounded deer, 1946

26 maart: Wout Herfkens: Jésus à l’Hôpital, 2014

23 april: Käthe Kollwitz: Trauerndes Elternpaar, 1932

28 mei: Antony Gormley: Mothers pride, 1982

De vieringen worden voorbereid en geleid door ds. Marga Baas, ds. Berend Borger, ds. Jan Willem Nieboer, Grietje Ziengs en Hiltje Koopmans.

In de eerste viering op zondag 22 januari staat een kunstwerk centraal van de Groninger kunstenaar Hiltje Koopmans. Organist Henk de Vries levert de muzikale bijdrage en voorganger is ds. Jan Willem Nieboer. Een bijzonder combinatie van beeld, muziek en woord. Van harte welkom.

Groningen | Martinikerk | 17:00 uur | schoonheidmeteenziel.nl

Schoonheid met een Ziel

SCHOONHEID MET EEN ZIEL








Geen opmerkingen:

Een reactie posten