dinsdag 21 september 2021




STICHTING KUNST OP DE KOFFIE 

Tentoonstellingsconcept zonder vaste locatie 

www.kunstopdekoffie.nl             info@kunstopdekoffie.nl 

 PERSBERICHT Kunst op de Koffie Kunst op de Koffie gaat nu zelf op bezoek. 

‘Ik heb een wellicht ongebruikelijke vraag aan u’, zo begon de brief die Wout Herfkens, beeldend kunstenaar uit Oosterbeek, afgelopen april stuurde aan dertien geestelijk verzorgers aangesloten bij de D3rde Verdieping. Samen met Mirka Farabegoli, Anook Cléonne, Simone Albers en Barbara Polderman neemt hij komende maand deel aan het project Kunst op Bezoek. 

Een tussentijds project van Kunst op de Koffie waarvoor deze vijf kunstenaars zelf een bijzondere locatie uitzochten om hun werk tentoon te stellen en daarmee een dialoog aan te gaan met nieuwe kijkers. Het organiseren van tentoonstellingen in huiskamers van het Arnhemse Spijkerkwartier voor publiek was lange tijd geen optie. Het project Kunst op Bezoek is ontstaan tijdens de lockdown en brengt kunst naar omgevingen waar kunst normaliter geen rol heeft. We onderzoeken hiermee hoe kunst functioneert in het dagelijks leven van mensen, los van haar esthetiek. Welke dialogen ontstaan er met deze nieuwe kijkers en welke input biedt dat de kunstenaars? 

De komende maand hangt het werk van Simone Albers in huiskamers van jonge statushouders, Mirka Farabegoli maakt een nieuw werk voor de busremise aan de Westervoorstedijk, Barbara Polderman koos een studentenhuis met vijf vrouwen en Anook Cléonne gaat middels haar werk in gesprek met lotgenoten in de Herbergier. Drie beelden van Wout Herfkens uit zijn serie Jésus à l’Hôpital zijn inmiddels in bruikleen gegeven aan drie geestelijk verzorgers van Isula Dei, Regina Pacis en Joost Röselaers, predikant en geestelijk verzorger van de remonstrantse kerk in Oosterbeek. De beelden worden ingezet tijdens gesprekken met clienten. Het Kunst op Bezoek is te volgen via social media en op de website van Kunst op de Koffie. De ervaringen worden middels podcasts vastgelegd en in januari 2022 zijn de resultaten te zien bij Dit is Kunst in het Spijkerkwartier. 

Contactpersoon Kunst op de Koffie, Carien Poissonnier 06 26354450






Ondertussen op mijn atelier



Afgelopen zondag was ik te gast bij Annemiek Schrijver in het KRO/NCRV  NPO 2 programma
De Verwondering. 

terug te zien op :

https://kro-ncrv.nl/wout-herfkens




KRO-NCRV's De verwondering: 
Wout Herfkens

Datum: 26 sep 2021 om 08:25

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Wout Herfkens noemt zichzelf wel eens gekscherend een ‘houtje-touwtje’ kunstenaar: het liefst maakt deze beeldend kunstenaar van bestaand materiaal iets nieuws.

Zijn project ‘Jésus à l’Hôpital’ is daarvan een sprekend voorbeeld. In een tijd dat mensen crucifixen van hun muur halen omdat de lijdende Christus hun niets meer zegt, legt Wout Herfkens hem in een bedje en verzorgt zijn wonden. Zo krijgt een oud beeld nieuwe betekenis: de focus op het lijden ván Christus wordt verlegd naar mededogen mét de lijdende Christus. Het beeld doet een direct appèl op de toeschouwer.

Herfkens houdt ervan om in zijn kunst mensen aan het denken te zetten maar ook om ze te laten zien dat het leven humor nodig heeft. Het zal niemand verbazen dat hij in Gerard Reve een bondgenoot vindt. Daarom neemt hij als inspiratietekst Reve’s gedicht Graf Te Blauwhuis mee.
De Verwondering, zondag 26 september om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten