vrijdag 1 februari 2013


                                                                        Wout Herfkens    
                                                            All in one 2 (opgraving) - 2013
                                                                             keramiek

Een Piéta is een afbeelding van de dode Christus op de schoot van Maria.  In een nieuwe serie beelden,    All in one getiteld,  zie je  Christus liggend op Maria's schoot liggen. Hij is echter niet dood, maar kijkt ons enigszins  beduusd aan,  terwijl hij aanstalte maakt  om op te staan. Het is dus ook een beeld van de opstanding. Bij nadere beschouwing kun je zien dat Maria  in verwachting is. De drie belangrijkste christelijke gebeurtenissen, de geboorte, de kruisiging en de opstanding  van Christus in één beeld samengebracht.  

Christus lijkt overigens niet op de Christus zoals we die in de westerse kunstgeschiedenis hebben leren kennen, d.w.z. met lang haar en een baard. Met zijn geschoren schedel  roept hij  eerder associaties op met een boeddhistische oosterling. Hij heeft naast zijn 'gewone' zijwond ook 7 gaten op de chakra-punten.  Ook Maria  is niet afgebeeld op de wijze die we  gewend zijn.  Ze draagt haar haar meer zoals we dat meestal bij Christus zien, en kijkt duidelijk minder verdrietig dan gewoonlijk.  Logisch,  want Christus is tenslotte bezig met zijn opstanding, goed nieuws dus.

Het gehele  tafereel speelt zich af in een gekapt bos.  Het 'Christus' beeld is net opgegraven in dit wat rommelige decor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten